Avelsmål

Då Gotlandsstövaren är en så numerärt liten ras handlar avelarbetet mycket om att försöka bredda den smala avelbas där finns, genom att försöka få så många hundar som möjligt att få avkommor. Vårt mål är att få fram fina Gotlandsstövare som så mycket som möjligt liknar de Gotlandsstövare som fanns på gårdarna på 50-60 talet på ön. Alltså en liten smäcker gul stövare med vackra vita tecken. Sedan vill vi ha fram hundar med dugliga jaktliga egenskaper. 

De hundar vi tar i avel vill vi se jaga på ett förtjänst fullt sätt, gärna att minst en av föräldrarna har klarat jaktprov. De skall ha goda spår egenskaper, ett gott drevskall. Vi ser även gärna att en av föräldrarna har gått bra på utställning. 

Utseende mässigt så får Gotlandstövaren inte bli för hög och tung, vi vill bevara den som den lilla smäckra hund den en gång var. Vi ser gärna att manken håller sig under 50 cm med en vikt omkring 15-17 kg. Färgen skall vara mer Gulbrun och helst inte bli för rödaktig, gärna rikligt med vita tecken vi ser inte vit nackfläck som någon nackdel då den underlättar för jägaren att se hunden vid dålig sikt. En krafull rygg på starka ben och med rejäla tassar som klarar en lång dag i skog och mark. Vi ser helst att våra avelshundar är höftröntgade med A eller B men kommer även att ta hundar med C höfter i avel om vi verkligen tror att de har något att tillföra rasen, då kommer de anbart att paras med hundar med A höfter, eller ev B höfter beroende på hur kull syskon och föräldrars höfter ser ut. Detta är något som rasklubben stöder då det är viktigt att vi får en så stor genetisk mångfald som möjligt.

Menalt skall Gotlandsstövaren vara en livlig och vänlig hund med en bra av och på knapp. Den skall vara social men inte överdrivet intresserad i främmande människor. Gotlandsstövaren är känd för sitt vänliga och mjuka sätt vilket vi lägger stor vikt på att bevara.